Usposabljanje v okviru projekta “Za demenci prijazno skupnost”

Usposabljanje v okviru projekta “Za demenci prijazno skupnost”

Z vami delimo objavo društva Spominčica – Alzheimer Slovenija, kjer so na usposabljanju za zdravstvene delavce in sodelavce sodelovali naši člani in vas ob tej priložnosti vabimo na nadaljnja usposabljanja. Za več informacij vabljeni na njihovo spletno stran https://www.spomincica.si/.

V ponedeljek, 12. marca in v torek, 13. marca 2018, je v Zdravstvenem domu Izola potekalo usposabljanje za strokovne delavce in sodelavce, ki sta ga Spominčica – Alzheimer Slovenija in Zdravstveni dom Izola organizirala v okviru projekta “Za demenci prijazno skupnost”, ki ga financira Ministrstvo za zdravje.
Po uvodnem nagovoru direktorja Zdravstvenega doma Izola, gospoda Evgenija Komljanca, je predstavnica Spominčice Alenka Virant, mag. prof. andrag., predstavila demenco, ki je velik problem današnje družbe. Maja Jurjevčič, univ. dipl. psih., je spodbudila udeležence k razmišljanju o občutjih, s katerimi se srečamo ob osebi z demenco. Pomembno je, da te občutke prepoznamo. Tudi občutki, ki nam ne prinesejo ugodja so za nas pomembni, saj nas opozarjajo, da moramo nekaj v življenju spremeniti (način življenja, dejavnost…) in da moramo poskrbeti zase.
Amir Crnojević, org. soc., dipl. soc. menedž., je predstavil oblike pomoči v skupnosti, delovanje Zavoda ter njihovo storitev pomoč na domu in socialni servis. Dotaknil se je tudi programa organiziranega prostovoljstva s poudarkom na aktivnostih za osebe z demenco in njihove svojce. Udeleženke, ki izvajajo storitev pomoč na domu na Obali, so se vključile v pogovor s svojimi izkušnjami in prakso.
Zadnje predavanje ponedeljka je bilo namenjeno predstavitvi Demenci prijaznih ambulant, kar je osvetlila dr. Tatjana Cvetko, družinska zdravnica. Predstavila je na kaj mora biti pozorno zdravstveno osebje, ko v ambulanto vstopi oseba z znaki demence in kako zelo je pomembno, da skušamo tako osebo razumeti in ji pozorno prisluhniti. V obravnavi je nepogrešljiv tudi svojec, ki osebo z demenco, za katero skrbi, tudi najbolj pozna, saj lahko zdravnik v sodelovanju s svojci najbolj učinkovito in najhitreje pomaga.
Predavatelji torkovega usposabljanja, dr. Cecil Meuleberg iz Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, prof. Gorazd Drevenšek in diplomirani biopsihologinji Špela Ocvirk in Doroteja Selan, so se v svojih predstavitvah osredotočili na pomen zdrave prehrane na zdravje in vitalnost možganov ter o preventivnem življenjskem slogu, ki lahko zmanjša tveganje za demenco. Še vedno velja, da zdrava uravnotežena prehrana (zelo pomembno je, da so živila nepredelana in da je v njih ohranjenih veliko hranil), redna telesna vadba in dovolj kvalitetnega spanca močno vplivajo na dobrobit človeka in bistveno pripomorejo k zmanjševanju vnetij v našem organizmu, kar je zelo pomembno za naše dolgoročno zdravje.
Usposabljanja se je udeležilo kar nekaj zaposlenih iz različnih organizacij – policisti, socialni delavci iz centra za socialno delo, zdravstveno osebje iz zdravstvenih domov, pridružil se nam je tudi frizer. Udeleženci so se vključevali v pogovor, podelili svoje izkušnje in s tem prispevali k boljšemu znanju o demenci vseh prisotnih.

Vabljeni na naslednje usposabljanje za strokovne delavce in sodelavce, ki bo v ponedeljek, 19. marca in v torek, 20. marca, v prostorih Četrtne skupnosti Posavje v Ljubljani. Število mest je omejeno, zato čim prej potrdite svojo udeležbo!